“Kinderen lezen wel nog”

5 uitspraken Kinder-en jeugdboekenjury Over veranderend leesgedrag

Het lezen verandert, zoveel is duidelijk. Met de komst van tablets en e-readers zijn we meer en meer gedigitaliseerd. Maar lenen we nog wel boeken? Nieuwe tendensen zijn in opmars, zoals print-on-demand, een alternatief voor de traditionele lezer.

“Cultuur verruimt de blik van kinderen op de wereld”, vindt Ann Schatteman, leerkracht, begeleider en selectielezer bij de KJV in Sint-Niklaas.
“Cultuur verruimt de blik van kinderen op de wereld”, vindt Ann Schatteman, leerkracht, begeleider en selectielezer bij de KJV in Sint-Niklaas.

Ann Schatteman, leerkracht, begeleider en selectielezer bij de Kinder- en Jeugdboekenjury (KJV) in Sint-Niklaas, vindt dat kinderen meer bezig moeten zijn met cultuur. Ook in het onderwijs kan er nooit te veel aandacht aan cultuur en literatuur geschonken worden, vindt ze. “Ik zou erg graag één uurtje in de week een vak ‘cultuur’ willen. Dat verruimt de blik van de kinderen.”

Ook al nemen schermen en tablets de tijd van kinderen meer in beslag, toch is het niet zo dat kinderen niet meer lezen.”

“We zien voorlopig geen daling in het aantal uitleningen”

Ann kiest, samen met andere selectielezers, welke boeken genomineerd worden voor de kinder- en jeugdboekenprijs. De KJV leest en overlegt vervolgens welk boek bekroond wordt met de prijs. In totaal zitten er 93 lezertjes in de KJV. “Ook al nemen schermen en tablets de tijd van kinderen meer in beslag, toch is het niet zo dat kinderen niet meer lezen. Dat spreken ons aantal uitleningen alleszins toch tegen”, zegt Kris Heylen, verantwoordelijke van de KJV in Sint-Niklaas.

“Het is belangrijk dat kinderen hun mening leren zeggen en die van anderen leren aanvaarden”, zegt Kris Heylen, verantwoordelijke van de KJV in Sint-Niklaas.
“Het is belangrijk dat kinderen hun mening leren zeggen en die van anderen leren aanvaarden”, zegt Kris Heylen, verantwoordelijke van de KJV in Sint-Niklaas.

“Met print-on-demand is er een nieuw alternatief beschikbaar”

Voor kleine bibliotheken is de E-reader interessant, aangezien zij zich geen tien exemplaren van één boek kunnen veroorloven. Ook in de kinderjury doet de E-reader zijn intrede. Toch zouden papieren boeken volgens Ann en Kris Heylen nooit verdwijnen.  “Ik denk wel dat er meer print-on-demand komt: als jij dat boek wilt, ok, dan printen wij het voor je af”, aldus Ann Schatteman.

“Vroeger werden de boekenkaften versierd door illustrators”

Vroeger, 15- 20 jaar geleden waren de boekenkaften erg mooi, je had toen heel veel covers die door een illustrator gemaakt werden”, zegt Ann Schatteman. “Een illustrator die het boek leest en er vervolgens een element uitpikt om een afbeelding te maken voor de cover, dat geeft toch een meerwaarde aan een boek? Nu krijg je dat steeds minder. Het is duur, er is weinig tijd en je vindt erg makkelijk foto’s online.”

“Labelen is cosmetisch”

“Ik ben tegen de genrestickers op boeken. Deze zijn erg oppervlakkig en geven de waarheid niet weer. Je ziet bijvoorbeeld een tank staan en dan denk je: weer een boek over de oorlog en vechten,” zegt Ann, “terwijl het misschien helemaal niet over vechten gaat, maar over de samenleving tijdens de oorlog of een liefdesverhaal.”

“Alles is economisch denken”

“Boekhandels zoals De Standaard Boekhandel verkopen bijna enkel nog de commerciële producten, niet meer de boeken die liggen te wachten op een koper. Daardoor krijg je een erg éénzijdige markt”, vindt Ann Schatteman. ” De boekhandels die wel nog echt puur op inhoud boeken aanbieden, moeten knokken om het hoofd boven water te houden.

In Nederland moet je een diploma hebben om een boekhandel te mogen uitbaten. Zij kennen hun boeken, hebben een stuk literaire scholing gehad ook en kunnen advies geven. Het is een systeem om jaloers op te zijn.”
“Als het maar weinig kost, veel opbrengt en er weinig tijd aan verloren gaat, dan is het goed”, dat is de mening van Ann Schatteman over deze maatschappij. “Als er bespaard moet worden, zal het altijd wel eerst op cultuur zijn, terwijl dat net zo belangrijk is.”

En wat is nu de mening van de kinderen zelf?

Meer informatie over de Kinder- en Jeugdjury vind je hier.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s