Van railway tot robot: Speelgoedmuseum Mechelen evolueert mee met tijd

 

Je ruikt en proeft bijna letterlijk de nostalgische sfeer die er in de lucht hangt. Het Speelgoedmuseum in Mechelen bestaat al 34 jaar. “Maar het museum blijft zeker en vast niet stilstaan”, zegt Joke De Schoenmaeker, communicatieverantwoordelijke van het Speelgoedmuseum. “We werken aan een nieuwe afdeling: robots en ruimte. Daar komt ook een computerspel in.”

Speelgoed met een verhaal

Het Speelgoedmuseum neemt je mee op een nostalgische wandeling door je kindertijd. In het drie verdiepingen tellende gebouw wandel je vanuit een uitgebreid poppenhuis op een treinspoor naar het circus om vervolgens door een levend schilderij te stappen. “De voorwerpen uit dit museum zijn vooral geschonken, echt uit de persoonlijke speelgoedcollectie van onze schenkers”, aldus Joke. “Zo hebben we ook een miniatuurmaquette van de wereld van Kulderzipken, geschonken door iemand bij de VRT.”

“Alles is heel digitaal geworden, je moet daar wel op inspelen.”

Digitaal en multicultureel

“We merken dat speelgoed evolueert”, zegt Joke. In het speelgoedmuseum is er ook een wii. “We werken met een abonneesysteem en we merkten dat veel kinderen gewoon kwamen spelen op de wii. Maar dat hoort erbij natuurlijk, bij de nieuwe spelcultuur. Alles is heel digitaal geworden, veel computerspelletjes. Je moet daar wel op inspelen. We zijn ook bezig onze afdeling computerspelletjes te vernieuwen.”

Het Speelgoedmuseum brengt steeds vernieuwingen aan in het aanbod. Zo heb je op de derde verdieping de afdeling Toy Stories. Deze afdeling was eerst een tijdelijke tentoonstelling, in samenwerking met Plan België, maar is daarna permanent geworden. Je wordt er ondergedompeld in een multiculturele ruimte, waarin speelgoed van over de hele wereld te zien is. Van houten geweertjes, springtouwen en autobanden tot Endé, een typisch Afrikaans spel. “Er komt ook een nieuwe afdeling: robots en ruimte.”

Kopje onder

Musea krijgen het financieel moeilijker, zo ook het Speelgoedmuseum. “Financiële sponsors zijn er zeker en vast niet meer te vinden. Materiële sponsors geven ons wel eens prijzen wanneer we in de zomer zoektochten organiseren.” Het Speelgoedmuseum is bovendien een vzw. “Wij ontvangen wel steun van de stad, maar minder dan andere musea.”

Bovendien is er ook veel concurrentie. “We zijn destijds begonnen met 100.000 bezoekers per jaar, maar door concurrentie van Technopolis hier vlakbij en Trainworld in Brussel vermindert ons aantal bezoekers.”

Het Speelgoedmuseum bevindt zich achter station Mechelen Nekkerspoel en is open van dinsdag tot en met zondag van 10u tot 17u. Meer informatie vind je hier

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s